نوشتن رزومه کاری برای بسیاری از افراد دشوار و حتی دلهره آور است. اما اگر بدانید که چه نکاتی را باید به چه ترتیبی در رزومه خود درج کنید، خواهید دید که این کار بسیار آسان خواهد شد. در همین راستا ما نیز در این مطلب از سری مقالات نوبل محتوا، مراحل اساسی برای تهیه یک رزومه کاری کامل و بی نقص را برای شما معرفی میکنیم. با ما همراه باشید.
رزومه چیست؟
رزومه خلاصهای از سوابق کاری، مهارتها و تحصیلات شماست. از این نظر، رزومه با CV که شرح کاملی از حرفه شماست و تمام جنبههای تحصیلات، کار و تجربه شما را پوشش میدهد، متفاوت است. بنابراین، رزومه خلاصهای از این تجربیات و مهارتهای 10 سال اخیر شما را هدف قرار میدهد. بدین ترتیب، رزومه شما برای هر موقعیت شغل جدید، اصلاح و ویرایش شده و نهایتاً یک یا دو صفحه باشد.
زمانی که شما در جستجوی یک شغل هستید، رزومه شما بیش از هر چیز مهم خواهد بود. زیرا کارفرمایان پیش از بررسی تمامی نامهها و توصیه نامهها، رزومه نامزدهای یک موقعیت شغلی را میبینند. بنابراین نوشتن رزومه کاری حرفهای و بی نقص، گام مهمی در اخذ یک شغل خواهد بود.
تا اینجا، به معرفی رزومه کاری و اهمیت آن پرداختیم. حال مراحل و نحوه ایجاد ساختار صحیح برای رزومه شغلی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
عناصر اصلی یک رزومه کاری کدامند؟
هیچ دو رزومهای دقیقاً شبیه به هم نیستند. اما به طور کلی، هر رزومه کاری باید دارای بخشهای زیر باشند:
اطلاعات فردی و راههای ارتباطی
همواره در بخش بالایی رزومه خود، بخشی در قالب سربرگ و حاوی اطلاعات شخصی و راههای ارتباطی شما مانند شماره تلفن، آدرس ایمیل شخصی، آدرس وبسایت شخصی و صفحات شما در شبکههای اجتماعی، باشد. وجود این اطلاعات در رزومه شما به این دلیل است که نباید هیچ گونه ابهامی در مورد اینکه رزومه متعلق به کیست وجود داشته باشد یا مدیران و کارفرمایان شما برای تماس با شما دچار مشکل شوند.
خلاصهای از فعالیتهای حرفهای
شما باید خلاصهای کوتاه از فعالیتهای حرفهای خود (که در رزومهتان به آنها اشاره کردهاید) را در یک تا سه جمله بیان کنید. این بخش توصیف میکند که شما چه کسی هستید، چه کاری انجام میدهید و چرا برای یک موقعیت شغلی مناسب هستید. توجه کنید که در این بخش، شما به بیان آنچه به دنبال آن هستید، نمیپردازید و تنها به ارزشهایی که میتوانید برای کارفرما به ارمغان آورید، متمرکز شده است.
البته شما میتوانید این بخش را از رزومه خود حذف کنید. اما نوشتن رزومه کاری با خلاصهای از مهارتها و تخصصهای حرفهای، میتواند قابلیتهای شما را در کوتاهترین زمان به مدیران و کارفرمایان ارائه کرده و در یک نگاه، به آنها نشان دهد که چرا شما میخواهید یک موقعیت شغلی را به دست آورید.
مهارتها
پس از آنکه مدیر یا کارفرمای شما، به این نتیجه رسید که شما ممکن است برای یک موقعیت شغلی، مناسب هستید، باید بتواند مهارتهای شما را ارزیابی کند. به همین دلیل نیز ذکر کردن دقیق و مستقیم مهارتها در رزومه کاری شما، به آنها این اعتماد را میدهد که توانایی انجام یک کار را دارد و به احتمال زیاد، رزومه شما را جدی میگیرند.
سابقه کاری
این بخش مهم از رزومه جایی است که شما سابقه کاری خود را توضیح میدهید. در واقع، شما در این بخش باید سوابق و تجربیات کاری خود را با ذکر نام شرکتها، محل آنها، تاریخ شروع به کار، تاریخ پایان کار و موقعیت شغلی که در آن زمان در اختیار داشتید، به همراه با جزئیات دستاوردهای آن موقعیت، مشخص کنید.
مدیران و کارفرمایان با مطالعه این بخش میتوانند تجربیات و مهارتهای شما را با آنچه مد نظرشان است پیوند داده و افراد مورد نیاز برای مجموعه خود را جذب کنند. به عبارت بهتر، از آنجا که کارفرمایان، اغلب با سیل عظیمی از رزومهها مواجه میشوند و باید بتوانند نیروی مورد نیاز خود را با توجه به اطلاعات درج شده در این رزومهها و با توجه به تجربه کاری آنها، انتخاب کنند.
تحصیلات
از آنجا که بسیاری از مشاغل، به سطح خاصی از تحصیلات نیاز دارند، ذکر مشخصات تحصیلی در رزومه امر مهمی است. با این حال، نباید بیش از حد به آن پرداخته و همه چیز را درباره آن ذکر کنید. بنابراین اشاره به اینکه هر یک از مدارج علمی خود را در کدام دانشگاه و چه دورهای آغاز کرده و به پایان رساندهاید، کافی خواهد بود.
تجربیات بیشتر
شما در هنگام نوشتن رزومه کاری خود، میتوانید علاوه بر بخشهای اصلی و اساسی آن، به توضیح تجارب خاص، جوایزی که تاکنون کسب کردهاید و حتی علایق و سرگرمیهای خود بپردازید. توجه کنید که این بخش، نباید چندان طولانی باشد و تمرکز خواننده را از تجارب و مهارتهای شما دور نکند. اما وجود این بخش، میتواند دید جامعی از شخصیت شما را نیز به کارفرما نشان دهد.
تا اینجا با ساختار کلی و ملزومات نوشتن رزومه کاری آشنا شدیم. حال بهتر است نکاتی که باید در هنگام نوشتن رزومه کاری رعایت شوند، را معرفی کنیم.
طراحی و قالب بندی
مطالب و محتوای رزومه شما، همان چیزی است که نهایت توجه کارفرما را به شما جلب خواهد کرد. با این حال، قالب بندی و چیدمان مطالب نیز باید به درستی رعایت شوند. زیرا خواندن یک رزومه شلوغ و نامرتب کار خواننده را دشوار کرده و ممکن است او را سر در گم سازد. به همین دلیل نیز برخی از مدیران واحد استخدام و کارفرمایانی که با رزومههای شلوغ و پیچیده مواجه میشوند، آنها را کنار میگذارند.
اما اگر شما یک رزومه ساده، مرتب و در عین حال حاوی اطلاعات طبقه بندی شده را به کارفرما ارائه دهید، نه تنها توجه آنها را جلب میکنید بلکه کار آنها را نیز در دسترسی به محتوای مورد نظرشان سادهتر خواهید کرد.
نکاتی که باید در هنگام نوشتن رزومه کاری رعایت کنید
در ادامه، چند مورد از نکاتی که باید در هنگام نوشتن رزومه کاری خود رعایت کنید را معرفی میکنیم. شما با رعایت این نکات، رزومهای کامل، مرتب، خوانا و بی نقص خواهید داشت.
- از یک فونت ساده، خوانا و مناسب استفاده کنید و سایز آن را کمتر از 11pt قرار ندهید.
- فضایی را به عنوان حاشیه به رزومه خود اختصاص دهید. بهتر است این فضا کمتر از 0.7 اینچ نباشد.
- توجه کنید که میان بخشهای مختلف رزومه شما، فضای سفید (خالی) کافی، وجود داشته باشد و آنها را به درستی از یکدیگر جدا کند.
- در استفاده از رنگها یا عناصر گرافیکی زیاده روی نکنید. وجود رنگهای مختلف، تا حدی به خوانایی و زیبایی رزومه شما کمک میکند اما استفاده بی رویه از آنها، رزومه شما را شلوغ نشان داده و مانع تمرکز خواننده در هنگام مطالعه آن میشود.
- اگر می خواهید نسخه های رزومه خود را چاپ کنید ، روی کاغذ خوب سرمایه گذاری کنید و از چاپگر با کیفیت بالا استفاده کنید.
- بهتر است مطالب موجود در رزومه شما تا حدی کامل باشد که نهایت 1 یا 2 صفحه را اشغال کند. اما اگر در حوزههای دانشگاهی یا پزشکی فعالیت کردهاید و باید مقالات و نشریات خود را نیز ذکر کنید، میتوانید تا حدی از این میزان فراتر بروید.
نحوه ویرایش رزومه
هنگامی که رزومه خود را نوشتید و یک بار نیز به دقت آن را خواندید، نمیتوان گفت که کار نوشتن رزومه کاری شما به پایان رسیده است. شما باید این رزومه را ویرایش کنید و در این مسیر از برخی تکنیکها نیز کمک بگیرید.
- تا زمانی که نوشتن رزومه را به پایان نرساندهاید، آن را ویرایش نکنید. نمیتوان گفت که کار نوشتن رزومه کاری شما به پایان رسیده است. شما باید این رزومه را ویرایش کنید و در این مسیر از برخی تکنیکها نیز کمک بگیرید.
- هرگز سعی نکنید که ویرایش رزومه را بلافاصله پس از نوشتن، انجام دهید. بهتر است کمی استراحت کنید تا ذهن شما کاملا از این موضوع فاصله گرفته و تا حدی بازتر شود. با گذشت زمان، شما قادر خواهید بود تا نکات و زوایای مختلف رزومه خود را دید باز ببینید و آنها را در صورت لزوم ویرایش کنید.
- رزومه خود را از بابت ایرادات نگارشی، غلط املایی و املای تک تک کلمات آن چک کنید. یک رزومه خوب و بی نقص، نباید کوچکترین اشکال نگارشی و املایی داشته باشد. توجه کنید که اسامی خاص مانند نام شرکتها، آدرسها و … را به درستی نوشته باشید و اطلاعات معتبری را در بخش آدرس و نشانی وارد کرده باشید.
- اگر قبلا رزومه کاری خود را نوشتهاید و میخواهید این رزومه را برای اخذ یک موقعیت شغلی جدید ارسال کنید، تمامی اطلاعات شخصی و راههای ارتباطی خود را دوباره چک کنید. ممکن است نشانی محل سکونت یا شماره تماس شما از آن زمان تاکنون تغییر کرده باشد و شما باید آنها را اصلاح کنید.
- از یک دوست، استاد یا حتی یکی از اعضای خانواده بخواهید که رزومه شما را بخواند. آنها هیچ دیدی از رزومه شما ندارند و ممکن است خطاهایی که شما درک نکردهاید را تشخیص دهند.
روال نوشتن رزومه کاری کامل و بی نقص
ما در این مطلب به معرفی مفهوم رزومه کاری پرداختیم و دیدیم که یک رزومه کاری، شرح خلاصهای از مهارتها، سوابق کاری و حرفهای شماست که به کارفرمایان و مدیران واحدهای استخدامی در شرکتها و ادارات مختلف کمک میکند تا با شخصیت و تخصصهای شما آشنا شوند و در صورت لزوم، تناسب یک موقعیت کاری با مهارتهای شما را تشخیص دهند.
ما همچنین نکات مهمی که در هنگام نوشتن یک رزومه کاری کامل و بی نقص باید رعایت کنید را مورد بررسی قرار دادیم و در پایان به ارائه روشهایی برای ویرایش رزومه پرداختیم.
امیدواریم مطالب این مقاله برای شما مفید بوده و شما را برای نوشتن رزومه کاری عالی و حرفهای یاری کرده باشد. همچین از شما دعوت میکنیم تا با ما در دیگر مقالات وبسایت نوبل محتوا نیز همراه باشید.