آیا میدانید وبمستر کیست و اصلاً به چه کسی این لقب داده میشود؟ Webmaster در واقع همان مدیر ارشد یک وبسایت است که وظیفه هدایت کلی یک کسب و کار اینترنتی به او واگذار شده است. وقتی چنین وظیفهای به کسی محول میشود، آن شخص باید به تمام اجزای مورد نیاز برای عملکرد یک وبسایت تسلط داشته باشد و بتواند با تبحر کافی به کنترل و مدیریت آن بپردازد. در این آموزش از نوبل محتوا قصد داریم ببینیم که Webmasterکیست و چه نقشی در هدایت یک وبسایت دارد؟ اگر به این موضوع علاقه دارید ما را دنبال کنید.
وبمستر کیست؟
امروز بسیاری از مشاغل از وبسایتهای اینترنتی برای ایجاد درآمد بیشتر از طریق فروش آنلاین، بازاریابی و تبلیغات استفاده میکنند و مدیران وبسایت یا همان وبمسترها برای حفظ و بقای چنین وبسایتهای تجاری، استخدام میشوند. سادهتر بگوییم: مدیر وبسایت شخصی است که مسئول مدیریت و عملکرد یک وبسایت است. هنگام استفاده از اینترنت، ممکن است بارها با اصطلاح با «مدیریت وبسایت» تماس بگیرید برخورد کرده باشید. این یک شخص واقعی است، نه یک ماشین، که برای پاسخ گویی به سوالات شما در دسترس است.
یک وبمستر دقیقاً چه میکند؟
تا اینجا فهمیدیم کهWebmaster به خانم یا آقایی گفته میشود که مدیریت و وظیفهی هدایت یک کسب و کار آنلاین را بر عهده داشته باشد اما بد نیست این را هم بدانید که حیطه وظایف یکWebmaster کاملاً بستگی به اندازه آن کسب و کار دارد. به عنوان مثال در یک وبسایت بزرگ، کنترل تمام بخشها توسط یک نفر غیر ممکن است اما در یک وبسایت کوچک کنترل تمام بخشها توسط یک مدیر به راحتی امکان پذیر است. یک Webmaster یا مدیر ارشد وبسایت از وظایف گستردهای برخوردار است از جمله بهروزرسانیهای فنی وبسایت، سئو، تولید محتوا، مدیریت سرور و…
تخصصهای مورد نیاز یک وبمستر حرفهای چیست؟
برای Webmaster شدن باید از تخصصهایی چون برنامهنویسی و اجرا، سئو و تولید محتوا، دیجیتال مارکتینگ، آنالیز ترافیک ورودی، تامین امنیت وبسایت و همینطور تخصص بهبود تجربهی کاربری و کنترل و بررسی سرور نیز برخوردار باشید. چندان فرقی ندارد که شما قرار است مدیریت یک سایت کوچک را برعهده داشته باشید یا یک وبسایت بزرگ، در هر دو حالت شما به عنوان هدایتکنندهی یک وبسایت نیاز است از تخصصهای بالا برخوردار باشید.
وبمستری به عنوان یک شغل، بله یا خیر؟
حالا که فهمیدیم وبمستر به چه کسی گفته میشود و چه وظایفی برعهده دارد بهتر است کمی هم در مورد اینکه آیا میتوان به وبمستری به عنوان یک شغل خوب تکیه کرد یا نه؟ صحبت کنیم. ما در واقع میخواهیم بدانیم، آن دسته از افرادی که از تخصص و توان کافی برای مدیریت یک وبسایت برخوردار هستند، میتوانند از تخصص خود به درآمد برسند یا نه؟ از آنجا که تخصص یک Webmaster مدیریت و کنترل یک کسب و کار اینترنتی است، در وحله اول گزینه استخدام به عنوان مسئول یا مدیر وبسایتهای بزرگ و کوچک پیش روی او قرار دارد.
خوشبخاته امروز با رشد تجارت و پیشرفت فناوری اطلاعات، تقریباً تمامی سازمانها و شرکتهای بزرگ و کوچک به وبسایت و شخصی برای مدیریت وبسایت خود نیاز دارند. بنابراین هر وبمستر میتواند از تخصصهای خود در مدیریت و کنترل چنین سایتهایی استفاده کند و به آن درآمد مطلوب دست پیدا کند. البته این افراد گزینههای دیگری مثل استخدام در سازمانهای بزرگ را نیز پیش رو دارند که میتواند موقعیت شغلی خیلی خوبی برای آنها فراهم کند. راه دیگر رسیدن به درآمد از طریق وبمستری این است که شما کسب و کار اینترنتی خودتان را راه اندازی کنید که این با داشتن دانش و مهارت کافی، حتماً امکان پذیر است.
شغل وبمستری چه مزایا و معایبی دارد؟
وبمستری از مشاغل آنلاین است و ممکن است مانند هر شغل آنلاین یا غیر آنلاین دیگر شما را با مزایا و معایب خود روبه رو کند. این شغل مانند هر شغلی چالشهای مختلفی دارد و اگر با تخصص کافی شروع شود، قطعاً هم درآمد عالی خواهید داشت و هم به مراتب بالاتر دست پیدا خواهید کرد. اگر برای وبمستر بودن آماده هستید و در این حرفه به اندازه کافی تخصص دارید پس بهتان تبریک میگوییم چون شما به زودی کسب وکار آنلاین و پر درآمد خود را خواهید داشت البته اگر آن ارادهی قوی و تلاش بیوقفه را در درون خود حس کنید.
از طرفی هم این شغل در دسته مشاغل پر استرس قرار دارد و ممکن است گاهی مجبورتان کند تا نیمههای شب روی وبسایتی که مدیریت آن را بر عهده دارید کار کنید و حتی برخی از روزهای تعطیل را از شما بگیرد. بنابراین توصیه میشود اگر عاشق این کار هستید و از تجربیات و تخصصهای خود اطمینان کامل دارید، وارد آن شوید در غیر این صورت ممکن است با اولین شب بیداریها دست از کار بکشید.
چگونه میتوانم یک وبمستر موفق باشم؟
اگر قصد دارید این تخصص را به صورت جدی دنبال کنید و تا چند سال آینده به یکی از موفقترین وبمسترهای دنیا تبدیل شوید، به مطالعه مقالات دسته اول و به روز روی آورید، زیرا دنیای آیتی و فناوری همواره در حال پیشرفت و تغییر است. همواره سعی کنید جدیدترین شیوههای بازاریابی را فرا بگیرید و آنها را کم کم در کسب و کار خود پیاده کنید. در بخشهای قبلی به تخصصهای مورد نیاز یک وبمستر اشاره کردایم. در کل تخصص بیشتر برابر است با موفیقت و درآمد بیشتر.
چه افرادی در فعالیت یک وبسایت اینترنتی نقش دارند؟
هر وبسایت برای ادامه فعالیت و ماندن در بستر اینترنت باید افرادی با تخصصهای زیر را در کنار خود داشته باشید:
- طراح وبسایت
- برنامهنویس وب
- توسعهدهندهی وب
- مسئول سئوی وبسایت
- مدیریت هاست و سرور
- تولیدکنندگان محتوا
- مدیر وبسایت یا وبمستر
در ادامه توضیحاتی در مورد برخی از این موارد داده شده است.
طراح وب (Web Designer) کیست و چه وظیفهای دارد؟
طراحان وبسایت، وبسایتهایی را ایجاد یا طراحی مجدد میکنند. آنها کاملاً درک میکنند که برای عملکرد وب سایت و استفاده آسان از آن چه چیزیهای لازم است. همچنین میدانند که برای جذابیت آن از نظر زیبایی مورد نیاز چه چیزی است. طراحی وب یک صنعت به سرعت در حال رشد است، زیرا رسانههای دیجیتالی به بخشی از زندگی همه تبدیل شده و مردم برای ارتباطات، اطلاعات، خرید، زندگی اجتماعی و موارد دیگر به وب تکیه میکنند.
برنامهنویس وب (Web Programmer) کیست و چه وظایفی دارد؟
برنامهنویسی هنر پیچیدهای است که به رایانه میگوید چه کار کند. این دستورالعملهای نوشتاری را به شیوهای منطقی ارائه میدهد که رایانه بتواند درک کند. در اصل، شما دستورالعملهای کوچکی را به کامپیوتر میدهید و رایانه از لیست پایین میآید و هر یک را به ترتیب انجام میدهد. برنامهنویسی به شما امکان می دهد نرم افزار جدیدی بسازید و از کامپیوتر بخواهید کارهای جدید انجام دهد. بد نیست بدانید برنامهنویسی از تخصصهای مورد نیاز یک وبمستر حرفهای است.
توسعهدهندهی وب (Web Developer) کیست و چه وظیفهای دارد؟
به طور کلی توسعه دهنده وب مسئول کدگذاری، طراحی و چیدمان وب سایت با توجه به مشخصات شرکت است. یک توسعه دهنده وب، وب سایت میسازد و از آن نگهداری میکند. آنها مسئول ظاهر کلی سایت هستند. توسعه دهندگان وب همچنین جنبههای فنی یک وب سایت، از جمله عملکرد(سرعت وب سایت) و ظرفیت آن(حداکثر میزان ترافیک سایت در یک زمان معین) را مدیریت میکنند. یک توسعه دهنده وب معمولاً در طراحی گرافیک و برنامه نویسی مسلط است.
مسئول سئو (SEO Manager) کیست و چه وظایفی دارد؟
متخصصان SEO متخصصان بازاریابی هستند که از تحقیقات و تجزیه و تحلیل برای بهبود رتبه وب سایت در موتورهای جستجو مانند Google استفاده میکنند. آنها محبوبترین و مرتبطترین کلمات کلیدی مورد استفاده در جستجوهای موتورهای جستجو را پیدا میکنند و آنها را در وب سایتها قرار میدهند و به موتورهای جستجو کمک میکند تا آنها را پیدا کرده و آنها را برای کاربران وب نمایش دهند. متخصصان SEO میتوانند در آژانسهای بازاریابی دیجیتال یا در بخشهای بازاریابی داخلی کار کنند. اگر میخواهید یک وبمستر حرفهای باشید، سعی کنید در زمینه سئو نیز خود را ارتقا دهید.
مدیر سرور (Server Admin) کیست و چه وظایفی دارد؟
یک سرپرست سرور یا مدیر سرور در واقع وظیفه مدیریت و نظارت بر عملکرد سرورهای رایانه را در مرکز داده شرکت دارد. مدیران سرور همچنین به عنوان سرپرست سیستمها شناخته میشوند و روزانه با سرورها و شبکهها کار میکنند تا اطمینان حاصل شود که سیستمها به طور کارآمد کار میکنند و بدون خرابی یا افت عملکرد به کار خود ادامه میدهند.
وظایف شغلی مدیر سرور و وظایف معمولی آن میتواند شامل حفظ نرم افزار و به روزرسانیهای امنیتی، نظارت بر فعالیت سرور و اطمینان از در دسترس بودن برنامههای سرویس گیرنده/سرور، ممیزی امنیت سرور، توسعه و بهبود فرآیندهای مدیریت مداوم محیط سرور و مرکز داده و طراحی باشد. و همینطور نصب و پیاده سازی سرور جدید در صورت نیاز.
تولید کنندهی محتوا (Content Manager) چه مسئولیتی بر عهده دارد؟
اگر صاحب یکی از مشاغل آنلاین هستید، میدانید که محتوای عالی کلید همه تعاملات آنلاین شما است. شما باید محتوا تولید کنید تا مخاطبین خود را جذب کرده و آنها را سرگرم کنید. میتوان گفت محتوا، قلب تپندهی هر وبسایت است و بدون آن کاربری نیز وجود نخواهد داشت. پس نتیجه میگیریم که یک تولید کننده محتوا، نقش بسیار مهمی در عملکرد و نتیجه یک وبسایت دارد و تقریباً همه چیز به وجود آن بستگی دارد. نه تنها تمام مطالبی که شما در گوگل مطالعه میکنید، توسط تولید کنندگان محتوا آماده و ارائه شدهاند بلکه تمامی تصاویر، ویدئوها، پادکست، اینفوگرافیک و… نیز نتیجه زحمات این گروه از مشاغل هستند. این تخصص نیز از مهمترین تخصصهای مورد نیاز یک وبمستر حرفهای است.
سخن آخر…
از این مقاله دریافتیم که مدیر وبسایت یا همان Webmaster شخصی است که دارای تمام مهارتها و دانش فنی برای ایجاد و نگهداری یک وبسایت کوچک یا بزرگ است. آنها همچنین افرادی هستند که از دانش تخصصی برای کمک به عملکرد بهتر وب سایت در نتایج موتورهای جستجو برخوردار هستند. از برنامهنویسی و اجرا گرفته تا سئو و تولید محتوا، دیجیتال مارکتینگ، آنالیز ترافیک ورودی، تامین امنیت وبسایت و همینطور تخصص بهبود تجربهی کاربری و کنترل و بررسی سرور و… از مهمترین وظایف یک وبمستر حرفهای هستند.