در سالهای اخیر، روند تولید محتوا در رسانهها و شبکههای اجتماعی گوناگون، دچار تغییر و تحولات اساسی شده و به شیوهای نوین انجام میشود. در میان انواع محتواهای صوتی، تصویری و چند رسانهای که روزانه با آنها مواجه میشویم، پادکستها را میتوان یکی از برترین ابزارها برای یادگیری مطالب مختلف و کمک به رشد فردی دانست!
با ما در ادامه این مطلب همراه باشید تا دانستنی هایی جالب و مفید در مورد پادکست و شیوه تولید انواع پادکست را مورد بررسی قرار دهیم.
پادکست چیست؟
به طور کلی، پادکست نوعی گفتگوی رادیو اینترنتی است که افرادی که به شنیدن آن علاقمندند، میتوانند فایل صوتی آن را دانلود کرده یا با استفاده از شبکهها و رسانههای مختلف، به آن گوش دهند.
لفظ پادکست، از دو بخش پاد (دستگاههای آیپاد) و برودکست (اشاره به ویژگی رادیویی بودن پادکستها) شکل گرفته است. این لفظ به خودی خود، معرف ماهیت پادکست بوده و آن را نوعی محتوای قابل حمل که در هر زمان و مکانی قابل شنیدن است، معرفی میکند.
هر پادکست، گفتگوی صوتی ضبط شدهی یک مجری و مهمان یا صحبتهای شخصی باشد که قصد دارد موضوعی را در قالب افکار و تجارب خویش با دیگران به اشتراک بگذارد. جالب است بدانید که پادکستها را میتوان به سادهترین روش مانند استفاده از یک گوشی موبایل و کامپیوتر نیز تولید کرد. به همین دلیل نیز، پادکستها از نظر موضوعی محدودیتی ندارند و میتوانند در هر زمینهای تولید شوند.
گوش دادن به انواع پادکست
برای شنیدن پادکستهای گوناگون، کافی است در اپلیکیشنهایی مانند آیتونز، پادکستز، کَست باکس یا پادکسترها، به جستجوی پادکستهای دلخواه خود پرداخته و به آنها گوش دهید. شما میتوانید هر پادکست را روی دستگاههای آیپاد، لب تاپ، تلفن همراه، ام پی تری پلیر، تبلت و … در کنار خود داشته و هر زمان که دوست داشتید، آن را پخش کنید. این امر موجب شده تا پادکستها در زمره محبوبترین محتواهای رادیویی تبدیل شده و افراد مختلف در مسیر رفت و آمد به محل کار، دانشگاه و حتی گشت و گذارهای خود، آنها را بشنوند.
رایگان یا اشتراکی؟
شاید برای شما نیز این سوال به وجود آید که گوش دادن به پادکستهای مختلف، برای شنوندگان رایگان بوده یا برای شنیدن آنها باید حق اشتراک پرداخت کرد؟ در پاسخ به این سوال باید توجه کنید که بسیاری از انواع پادکستها، رایگاناند و برای شنیدن آنها نیازی به پرداخت حق اشتراک یا هر وجه دیگری نخواهید داشت.
اما، برخی از پادکستها نیز به طور رایگان در دسترس عموم مردم قرار نمیگیرند. بنابراین برای شنیدن آنها باید هزینه آن پادکست را پرداخت کنید.
اصطلاحات جالب درباره پادکست و تفاوتهای آنها
شاید شما نیز تاکنون با اصطلاحاتی مانند پادکست، فصل، اپیزود و قسمت، مواجه شده باشید. اما تفاوت آنها با یکدیگر را ندانید. بد نیست بدانید که پادکست، خود به عنوان مجموعهای از چند محتوای ضبط شده پیرامون یک موضوع شناخته میشود. فایلهای صوتی هر پادکست، بر اساس موضوع هر یک از آنها یا حتی ترتیب موضوعات آن پادکست به فصلهای مختلفی تقسیم میشوند.
هر یک از این فصلها نیز از گرد هم آمدن اپیزودهای مستقل از هم، ایجاد شده است!
تاخیر زمانی پادکست به چه معناست؟
یکی از جالبترین موضوعات درباره پادکستها این است که این نوع محتوا در زمان واقعی پخش نمیشود. یعنی پادکستها از قبل ضبط شده و شما در زمان دلخواه خود، آنها را میشنوید. اما دیگر انواع برنامههای رادیویی در زمان مشخص و معینی پخش شده و اگر در آن زمان نتوانید آنها را بشنوید، دیگر به آنها دسترسی نخواهید داشت.
از طرفی، شما میتوانید پادکستها را عقب و جلو کرده و حتی چندین بار به آنها گوش دهید. در نهایت یکی از برتریهای پادکست بر دیگر انواع محتوای رادیویی را میتوان عدم پخش محتوای تبلیغاتی دانست که موجب از بین رفتن تمرکز مخاطب نشده و او را آزار نخواهند داد.
آیا اتصال به اینترنت برای شنیدن پادکست ضروری است؟
اگر همواره به اینترنت پر سرعت دسترسی ندارید، میتوانید اپیزودهای مختلف هر پادکست را دانلود کرده و هر زمان که دوست داشتید آنها را به صورت آفلاین پخش کنید. البته، برخی اپلیکیشنها مانند آیتونز و استیچر نیز امکان شنیدن آفلاین پادکستها را برای شما فراهم آورده و نیاز به اینترنت برای پخش فایلهای صوتی ندارند.
توجه کنید که بر خلاف تصور عموم مردم، برای گوش دادن به پادکست نیاز به هیچگونه دانش تکنولوژیکی نیست و شما میتوانید با چند گام ساده که پیشتر به معرفی آنها پرداختیم، پادکستهای دلخواه خود را روی دستگاههای مختلف الکترونیکی مانند موبایل، لپ تاپ و … بشنوید.
آیا گوش دادن به پادکستها به تمرکز بالا نیاز دارد؟
پادکستها، فایلهای صوتی هستند که میتوان آنها را در خلال انجام انواع کارهای مختلف یا روزمره گوش داد. جالب است بدانید که افراد مختلف ادعا میکنند که گوش دادن به پادکست، کارهای تکراری و روزمره آنها را به اموری مهیج تبدیل کرده و روح و روان آنها را تجلی میبخشد.
بنابراین اگر فرصت کافی برای مطالعه انواع کتاب یا تماشای فیلم و در یک کلام تلاش برای رشد و توسعه فردی خود ندارید، میتوانید به پادکستهای مختلف گوش کرده و از هر یک از آنها، نکات بسیار کاربردی و جالبی را بیاموزید.
طبیعی است که در جوامع پر هرج و مرج امروزی، بسیاری از افراد مشغلههای بسیاری در طول روز دارند که امکان دریافت اطلاعات جدید و بروز بودن را ندارند. با این حال، همین افراد نیز اگر به دنبال یادگیری و کسب اطلاعات مفید و کاربردی باشند، میتوانند در ابتدای روز یا انتهای روز و زمان استراحت خود، به شنیدن پادکستهای مفید و علنی بپردازند!
فواید گوش دادن به پادکست
به طور کلی، گوش دادن به پادکست، مهارتهای شنیداری، تمرکز و قدرت تخیل یا تصویرسازی ذهنی را بهبود بخشیده و بر طبق برخی ادعاها ،موجب افزایش سطح آگاهی، هوش و الهام بخشی افراد شود. اگر شخصی بتواند روزانه زمان مشخصی (ولو اندک و در حد چند دقیقه) را به شنیدن پادکست اختصاص دهد، ذهن او در حالت یادگیری قرار گرفته و این آموختهها در جایی به کمک او خواهند آمد.
اگر بخواهید بیشترین بهره را از یک پادکست ببرید، باید انگیزه کافی برای گوش دادن به تمام اپیزودهای آن را داشته باشید. شما میتوانید بخشی از زمان خود را به یادگیری مفاهیم و ایدههای جدید اختصاص داده و در این زمان به پادکست گوش دهید. هنگام گوش دادن به پادکست، قلم و کاغذ به دست بگیرید و هر نکتهای که به نظرتان جدید و جذاب است را یادداشت کنید.
گوش دادن به پادکست در زمان پیاده روی، رانندگی، آشپزی و دیگر امور روزمره نیز ایده جالبی است. شما حتی میتوانید در هنگام پیاده روی یا رانندگی، اپیزودهای مورد علاقه خود را چندین بار گوش دهید به شما اجازه میدهد هر اپیزود دلخواه را چندین بار گوش دهید و هر بار به لایههای عمیقتری از نکات و مفاهیم موجود در آن پی ببرید.
چگونه پادکستهایی متناسب با سلیقه خود را انتخاب کنیم؟
اگر فکر میکنید که برای تشخیص پادکستهای متناسب با سلیقه شخصی خود دچار مشکل میشوید، بهتر است پیش از دانلود یا گوش کردن فایلهای صوتی هر پادکست، به مقدمه صوتی آن پادکست گوش دهید تا ببینید که آیا محتوا یا ایده کلی این پادکست مورد علاقه شما هست یا خیر.
پادکست، محتوایی با مضمون آموزش و سرگرمی
پادکستها، جنبه آموزشی و سرگرمی را یکجا دارند و اگر به رشد و توسعه فردی علاقمند باشید، تفاوت خاصی در آنها نخواهید دید. زیرا یادگیری مطالب جدید، به خودی خود احساس شادی، نشاط، انگیزه و الهامات درونی را در وجود شخص بیدار میکند.
گوش دادن به پادکست را به یکی از عادات خود تبدیل کنید
اگر به طور مداوم به شنیدن پادکست بپردازید، پس از مدتی این کار به یکی از عادات شما تبدیل خواهد شد. طبیعی است که هر چه زحمت کمتری برای انجام یک کار بکشید، در طول زمان، بیشتر به آن پایبند خواهید ماند. بنابراین بهتر است گوش دادن به پادکست را نیز برای خود سادهتر کرده و هر روز تعدادی فایل یا اپیزود دانلود کنید تا در زمانهایی مانند رانندگی، آشپزی، ورزش، ترافیک، صفهای انتظار و حتی شبها قبل از خواب، به آنها گوش دهید.
توجه کنید که اگر بخواهید گوش دادن به پادکست را به زور، در میان امور روزمرهتان بگنجانید، ممکن است پس از مدتی نسبت به آن بی میل شده و اشتیاقی برای پیگیری آن نداشته باشید. پس بهتر است از زمانهای مرده خود در طول روز استفاده کرده و علاوه بر داشتن تفریحی سالم، به یادگیری مطالب جدید نیز بپردازید.
پادکستها را از کجا بشنویم؟
برای گوش دادن به انواع پادکست میتوانید از اپلیکیشنهای مختلفی مانند پادکست اپل، کست باکس، گوگل پادکست، اسپاتیفای، پاکت کست باکس، پادکست ادیکت و … استفاده کنید.
این اپلیکیشنها نسخه وب یا دسکتاپ نیز دارند و در کنار آنها میتوانید در پلتفرمهای پخش پادکست آنلاین مانند blubrry، libsyn، Player FM، Stitcher و podchaser نیز به پادکستهای مورد علاقه خود گوش دهید.
تا اینجا با کلیت و ماهیت پادکست آشنا شدیم و دیدیم که چرا باید گوش دادن به پادکست را در برنامه روزانه خود جای دهیم. در ادامه، خواهیم دید که چگونه و با کمک چه ابزارهایی میتوانیم پادکست بسازیم.
چگونه پادکست بسازیم؟
تا چند سال قبل، کسی حتی به این موضوع فکر هم نمیکرد که پادکستها در مدت زمان کوتاهی به یکی از پرخاطبترین انواع محتوای شنیداری تبدیل شوند. اما چطور میتوان پادکستهای خوبی تولید کرد که شنوندگان بیشتری را جذب کرده و تاثیر بیشتری نیز بر آنها داشته باشد؟ اولین نکته در تولید چنین پادکستهایی، تولید محتوای خلاقانه است!
بنابراین بهتر است که محتوای پادکست شما، به دقت و با در نظر گرفتن موضوعاتی که برای مخاطبان جذابترند، تولید شود. با این حال، اگر محتوای پادکست شما شامل مسائلی باشد که خودتان به آنها علاقه دارید، یا حتی آن را با سادهترین دستگاهها ضبط کرده باشید ولی عشق و علاقه زیادی برای تولید آن صرف کرده باشید، مخاطبان را تحت تاثیر قرار خواهد داد!
توجه کنید که شما با تولید یک پادکست، نمیتوانید مخاطبان چند هزار نفری جذب کنید. زیرا ممکن است فقط تعداد اندکی از افراد جامعه علایق مشترکی در زمینه حیوانات خانگی، فیلم و سریال، کتاب و داستان، آشپزی، تکنولوژی و … با شما باشند.
اما به طور کلی، مراحل تولید یک پادکست به شرح زیرند:
- تهیه لازم و تجهیزات مناسب برای ضبط صدا (که در گامهای اولیه تولید پادکست، چندان توصیه نمیشود)
- تولید محتوای حرفهای
- تدوین پادکست
- انتشار پادکست در بستر مناسب
هر اپیزود باید چند دقیقهای باشد؟
شاید برای شما نیز این سوال به وجود آمده باشد که بهترین زمان برای هر اپیزود چقدر است؟ در پاسخ به این سوال باید توجه کنید که قاعده و قانون خاصی برای مدت زمان اپیزودها وجود ندارد. زیرا برخی مخاطبان، به پادکستهای طولانی نیز علاقه نشان داده و برخی دیگر حتی اپیزودهای کمتر از پنج دقیقهای را هم تا انتها دنبال نمیکنند. بنابراین ساخت اپیزودهای کوتاه، الزامی برای بیشتر شنیده شدن آنها نخواهد داشت.
یکی از مهمترین عواملی که مدت زمان یک اپیزود یا پادکست را تعیین میکند، محتوای آن است. بنابراین اگر پادکست شما، محتوای جذابی ارائه داده و بر زوایای پنهان یک موضوع تمرکز داشته باشد، ممکن است توجه مخاطبان را برانگیخته و آنها را تا انتهای هر اپیزود با خود همراه سازد.
از طرفی، شنوندگان شما باید زمان کافی برای گوش دادن به هر اپیزود را داشته باشند. پس اگر به طور مداوم به تولید پادکست بپردازید، ممکن است بسیاری از مخاطبان شما نتوانند تمامی اپیزودهای آن را بشنوند یا به طور کلی احساس عقب ماندن به آنها دست داده و دیگر محتواهای شما را دنبال نکنند.
نیازمندیهای تولید پادکست
پیشتر اشاره کردیم که شما برای تولید پادکست، به هیچ دستگاه یا وسیله خاصی نیاز ندارید و تنها با یک گوشی موبایل نیز قادر به ضبط پادکست خواهید بود. از طرفی، اگر هنوز در ابتدای راه هستید، ممکن است طرز کار با دستگاههای حرفهای ضبط صدا و تجهیزات ساخت پادکست را ندانید. پس بهتر است در اولین گام، بیش از حد هزینه نکنید. برای ضبط صدا با تلفن همراه، به هیچ عنوان از میکروفون هندزفری استفاده نکنید. زیرا این میکروفون تنها برای گفتگو در مکالمات مناسب بوده و کیفیت صدای ضبط شده با میکروفون تلفن همراه، بسیار بهتر از آن است.
شما میتوانید پادکست خود را با استفاده از نرم افزار اصلی ضبط صدای تلفن همراه، ضبط کنید. با این حال، اپلیکیشنهای رایگانی برای ضبط صدا در دستگاههای اندروید و آی او اس نیز وجود دارند که کیفیت صدای ضبط شده را کاهش نمیدهند. از جمله این نرم افزارها میتوان بهEasy Voice Recorder (برای دستگاههای اندرویدی) و Voice Recorder Free (برای تلفن های همراه آیفون) اشاره کرد. برای ویرایش صدای ضبط شده نیز میتوان از اپلیکیشن Adobe Audition استفاده کرد.
برخی دیگر از نرم افزارهای ساخت پادکست نیز عبارتند از:
- Alitu
- Podbean
- Speaker Studio
- Anchor
- WeVideo
- Soundtrap
- GarageBand (مخصوص دستگاههای اپل)
به خاطر داشته باشید که صدای خود را صدای بزرگانی همچون خسرو شکیبایی یا ژاله علو مقایسه نکنید! زیرا اغلب افراد هیچ تلاشی برای صداسازی و پرورش صدای خود نداشتهاند. بنابراین نباید از خود انتظار صدایی در حد صدای دوبلورها و خوانندههای حرفهای داشته باشند.
با این حال، نحوه داستان سرایی و روایت شما، مکث یا توقفهای به موقع، بالا بردن ریتم یا کند کردن سرعت حرف زدن و حتی استفاده از موزیک پس زمینه، میتواند روح تازهای در صدایتان دمیده و جذابیت پادکست شما را افزایش دهد.
متوقف نشوید!
اگر میخواهید پادکستهای بهتر و تاثیرگذارتری تولید کنید، باید همواره به پادکستهای جدید و محبوب گوش دهید. هر یک از این پادکستها حاوی نکاتی است که رعایت کردن آنها میتواند بر کیفیت پادکست شما نیز تاثیر گذاشته و مخاطبان بیشتری جذب کند.
این امر به این معنا نیست که از پادکستهای موفق تقلید کنید! بلکه به این معناست که چک لیستی از ویژگیها و نکات مهمی که این پادکستها دارند تهیه کنید و آنها را در هنگام تولید پادکستهای خود به کار ببندید.
سخن آخر
در این مطلب به معرفی پادکست و نکات جالب پیرامون آن پرداختیم و دیدیم که برای تولید پادکست، اولین گام داشتن ایدهای است که محتوای پادکست را تنظیم کند. پس از تولید محتوا، نوبت به ضبط پادکست و انتشار تمرینی آن در میان دوستان و آشنایان میرسد. در این مرحله، شما هنوز مخاطبی ندارید اما اگر بتوانید توجه مخاطبان خود را جلب کنید، میتوانید نقطه نظرات آنها را دریافت کرده و برای تولید نسخه اصلی پادکست خود و بهبود کیفیت آن از آنها بهره بگیرید.
امیدواریم از مطالعه این مطلب لذت کافی را برده باشید و با ما در دیگر مقالات وبسایت نوبل محتوا نیز همراه باشید.